Ραφαήλ Φωκάς

B.Sc Γεωπόνος, Integrated M.Sc Food Science & Technology, Μ.Sc “Public Health”, PhD(c)

Ο Ραφαήλ Φωκάς είναι κάτοχος Πτυχίου Γεωπονίας (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, με Integrated Master στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων), Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Δημόσια Υγεία (Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών), και εκπονεί Διδακτορικό στη Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Πατρών με χρηματοδότηση από το κρατικό ανταγωνιστικό πρόγραμμα ΕΛΙΔΕΚ. Διαθέτει εξειδίκευση σε μοριακές μεθόδους και μικροβιολογία, με ιδιαίτερη ερευνητική εστίαση σε καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον στρατηγικές συντήρησης τροφίμων που αξιοποιούν αντιμικροβιακούς παράγοντες, όπως αιθέρια έλαια και βακτηριοφάγους, για την αντιμετώπιση ανθεκτικών στελεχών Escherichia coli και άλλων σημαντικών παθογόνων. Έχει συγγράψει και συνυπογράψει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά (Pathogens, Foods, Antibiotics), καθώς και μία συστηματική ανασκόπηση, ενώ έχει παρουσιάσει την έρευνά του σε διεθνή και εθνικά συνέδρια (Τόκιο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη). Διαθέτει εμπειρία σε ερευνητικά έργα Horizon Europe (DigitalTwinAir, ONE-Bridge), καθώς και στη διαδικασία διαπίστευσης ISO 15216 για την ανίχνευση ιών σε τρόφιμα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στη διασταύρωση ασφάλειας τροφίμων, κλινικής επιδημιολογίας και πολιτικών δημόσιας υγείας, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που ενισχύουν την ανθρώπινη υγεία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Διαθέτει δεξιότητες στη διαχείριση έργων, την ανάλυση δεδομένων και την επιστημονική συγγραφή, και παραμένει προσηλωμένος στη συνεχή μάθηση και την αξιοποίηση καινοτόμων μεθοδολογιών στην επιστήμη τροφίμων και την Ενιαία Υγεία.

Πίσω