Τρόφιμα

Οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πρόκλησης τροφιμογενών νοσημάτων στον άνθρωπο. Κύριος στόχος των αναλύσεων τροφίμων είναι η παροχή ασφαλών προϊόντων στους καταναλωτές και η προστασία της δημόσιας υγείας.

Το iwaterfood διαθέτει σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και εξειδικευμένη τεχνογνωσία για την ανίχνευση ιών, βακτηρίων και μυκήτων σε ποικιλία τροφίμων, όπως:

  • Χυμοί
  • Οστρακοειδή
  • Λαχανικά και φρούτα
  • Ξηροί καρποί
  • Τρόφιμα ζωικής προέλευσης

Το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ σύμφωνα με το πρότυπο ISO 17025 και λειτουργεί ως εργαστήριο αναφοράς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Εργαστήριο ανήκει επίσης στο «ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ» του Ε.Φ.Ε.Τ.. μετά την έκδοση της υπ’αριθ. 401/29-08-2024 Απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Φ.Ε.Τ. , σύμφωνα με την οποία όλα τα εργαστήρια που είναι εγγεγραμμένα στο «Μητρώο Εργαστηρίων Επισήμου Ελέγχου Τροφίμων συνεργαζομένων με τον ΕΦΕΤ» περιέρχονται στο «ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ» του Ε.Φ.Ε.Τ..

Το εργαστήριο πραγματοποιεί εξειδικευμένες αναλύσεις που διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

  • Μοριακές αναλύσεις για την ανίχνευση ιών
    Το iwaterfood διαθέτει εξειδίκευση στην Ιολογία Τροφίμων και αποτελεί αναγνωρισμένο κέντρο στον ευρωπαϊκό χώρο. Συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά Ευρωπαϊκά Ερευνητικά Προγράμματα και είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025 για τις συγκεκριμένες αναλύσεις.
  • Μικροβιολογικές και μοριακές αναλύσεις για την ανίχνευση βακτηρίων
    Ο έλεγχος των μικροβιολογικών παραμέτρων πραγματοποιείται με κλασικές μικροβιολογικές μεθόδους σε συνδυασμό με σύγχρονες μοριακές τεχνικές. Το εργαστήριο είναι επίσης διαπιστευμένο κατά ISO 17025 για τις εν λόγω   αναλύσεις.

Παράμετροι:

Βακτήρια
Μύκητες
Ολικά κολοβακτηριοειδή* (Μικροβιολογική ανάλυση)
C. albicans
Κοπρανώδη κολοβακτηριοειδή* (Μικροβιολογική ανάλυση)
Z. bailii
Εντεροβακτηριοειδή* (Μικροβιολογική ανάλυση)
Ολικοί μύκητες
E.coli* (Μικροβιολογική ανάλυση)
Salmonella spp.* (Μικροβιολογική ανάλυση)
S.aureus* (Μικροβιολογική ανάλυση)
Ολική μεσόφιλη χλωρίδα 30°C* (Μικροβιολογική ανάλυση)
Pseudomonas aeruginosa* (Μικροβιολογική ανάλυση)
Somatic coliphage (Μικροβιολογική ανάλυση)
Male-specific (F+)(Μικροβιολογική ανάλυση)
Ιοί
Παράσιτα
Hepatitis A Virus* (Μοριακή Ανάλυση)
Κρυπτοσπορίδιο (Μοριακή Ανάλυση)
Hepatitis E Virus (Μοριακή Ανάλυση)
Γιάρδια (Μοριακή Ανάλυση)
Norovirus GI+GII* (Μοριακή Ανάλυση)
Human Adenovirus* (Μοριακή Ανάλυση)
Porcine Adenovirus (Μοριακή Ανάλυση)
Bovine Polyomavirus (Μοριακή Ανάλυση)

*Το iwaterfood είναι διαπιστευμένο σε αυτές τις παραμέτρους από τον ΕΣΥΔ βάσει του προτύπου ΕΛΟΤ EN ISO/IEC 17025, με αριθμό πιστοποιητικού 550-5 και εφαρμόζει τα πιο σύγχρονα πρότυπα ανάλυσης.

Πρόσφατα, το Εργαστήριο διεύρυνε το πεδίο διαπίστευσης  του στις μικροβιολογικές και μοριακές αναλύσεις με σκοπό με σκοπό να ενισχύσει την αξιοπιστία των υπηρεσιών του, να ανταποκριθεί σε ένα ευρύτερο φάσμα απαιτήσεων και να καλύψει νέες ανάγκες των συνεργατών και πελατών του. Οι νέες διαπιστευμένες αναλύσεις είναι οι εξής:
  • Οροτυποποίηση Legionella spp : Legionella pneumophila serogroup 1, Legionella pneumophila serogroup 2-14 σε δείγματα νερού matrix A και matrix B
  • Ανίχνευση Βακτηριακών Ενδοτοξινών (δοκιμασία LAL) σε νερό αιμοδιάλυσης
  • Ανίχνευση Listeria monocytogenes σε τρόφιμα
  • Ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός αδενοϊών σε τρόφιμα
  • Ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός νοροϊών και του ιού της ηπατίτιδας Α σε τρόφιμα
  • Ανίχνευση και ποσοτικός προσδιορισμός του RNA του ιού SARS-CoV-2  σε λύματα