Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια μορφή πνευμονίας που προκαλείται από το βακτήριο Legionella pneumophila και άλλα συγγενικά βακτήρια. Mεταδίδεται συνήθως με την εισπνοή μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού (αερολυμάτων) που έχουν μολυνθεί με λεγεωνέλλα. Συστήματα με κίνδυνο έκθεσης στη λεγεωνέλλα είναι συστήματα νερού με ενσωματωμένο πύργο ψύξης, συστήματα νερού με ενσωματωμένο εξατμιστικό συμπυκνωτή, συστήματα ζεστού και κρύου νερού, δεξαμενές υδρομαλάξεων (γνωστές και ως μπανιέρες υδρομασάζ ή τζακούζι ή σπα), υγραντήρες και συστήματα διάσπασης του νερού σε σταγονίδια, δεξαμενές αερισμού σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών λυμάτων, μηχανές καθαρισμού με νερό υπό υψηλή πίεση, άλλες μονάδες και συστήματα που περιέχουν νερό, του οποίου η θερμοκρασία ενδέχεται να υπερβεί τους 20 °C και από το οποίο μπορεί να εκλυθεί εκνέφωμα ή αερόλυμα.
Στην νέα νομοθεσία για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, η οποία εκδόθηκε σε εναρμόνιση της Οδηγίας 2015/1787/ΕΕ και με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθορίζεται η παρακολούθηση της λεγεωνέλλας στο νερό που κυκλοφορεί στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης νοσοκομείων, κλινικών, κέντρων υγείας, οίκων ευγηρίας, τουριστικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων, φυλακών, στρατοπέδων με παραμετρική τιμή 1000 cfu/1L. Η ελάχιστη συχνότητα δειγματοληψίας και αναλύσεων καθορίζεται σε μια ανά εξάμηνο ( 2 φορές ετησίως) και η ευθύνη για τη δειγματοληψία και ανάλυση ανήκει στους υπευθύνους των κτιρίων.
Επιπλέον, με αφορμή την εξάπλωση του ιού SARS-COV-2 στην παγκόσμια κοινότητα υπενθυμίζεται ότι η παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού, η υγειονομική διαχείριση των υγρών αποβλήτων και γενικά η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής, διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία της δημόσιας Υγείας από την εξάπλωση οποιασδήποτε ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της λοίμωξης COVID-19.
Το Εργαστήριο Υγιεινής, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών σαν μέλος του Εθνικού δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων που οργανώνει ο ΕΟΔΥ έχει τη δυνατότητα δειγματοληψίας, αναλύσεων, εκτίμησης επικινδυνότητας και υποστήριξης για τον έλεγχο της παρουσίας του κορωνοϊού στα λύματα του δικτύου σας.
Το εργαστήριο προσφέρει δυνατότητα συνεργασίας με ετήσια σύμβαση για την παρακολούθηση του βακτηρίου στις κτιριακές σας εγκαταστάσεις. Επιπλέον προσφέρεται σχέδιο Εκτίμησης Επικινδυνότητας για την πρόληψη της παρουσίας του βακτηρίου. Για περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία δειγματοληψίας, καθώς και την ανάλυση για το βακτήριο της λεγεωνέλλας είμαστε στη διάθεσή σας να απαντήσουμε σε κάθε ερώτησή σας.