Λεγεωνέλλα

Τι είναι η λεγεωνέλλα:

Ένα βακτήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει την νόσο των λεγεωνάριων, μια δυνητικά θανατηφόρα μορφή πνευμονίας, ή τον πυρετό Pontiac που έχει κοινά συμπτώματα με τη γρίπη.

Πως μεταδίδεται:

Η Legionella spp βρίσκεται στο νερό, στο φυσικό περιβάλλον σε μικρές συγκεντρώσεις, αλλά και στα τεχνητά συστήματα νερού και στους πύργους ψύξης. Στα τεχνητά συστήματα ζεστού – κρύου νερού οι συγκεντρώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες λόγω θερμοκρασίας ή ύπαρξης βιοϋμενίου. Η μετάδοση γίνεται με την εισπνοή μολυσμένων υδατοσταγονιδίων.

Πως μπορούμε να προστατευτούμε:

  • Συντήρηση και απολύμανση των συστημάτων ζεστού και κρύου νερού σε  ξενοδοχεία, νοσοκομεία, ιαματικά λουτρά, αθλητικές εγκαταστάσεις, κρουαζιερόπλοια και γενικά χώρους παραμονής και συγκέντρωσης του κοινού όπου μπορεί να αεριοποιηθεί το νερό.
  • Δειγματοληπτικός έλεγχος στο δίκτυο διανομής των παραπάνω κτιρίων τουλάχιστον μια φορά στους 6 μήνες σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας (ΔΥΓ2/ΟΙΚ.70777/12-7-70777), για την «Πρόληψη νόσου Λεγεωνάριων» από διαπιστευμένα εργαστήρια, ώστε να μπορούν να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση μόλυνσης.

Μέθοδος ανίχνευσης:

Το iwaterfood, είναι διαπιστευμένο στην ανίχνευση και καταμέτρηση του βακτηρίου Legionella spp και Legionella pneumophila με καλλιεργητική μέθοδο, σύμφωνα με το ISO11731: 2017.

Επίσης αναλαμβάνει την ανίχνευση του βακτηρίου με την σύγχρονη μοριακή μέθοδο (SBT), Sequence – Based Typing. Γονιδιωματικό DNA, απομονώνεται και ενισχύεται με PCR, χρησιμοποιώντας εκκινητές που στοχεύουν σε ειδικές γονιδιακές θέσεις.

Γιατί επιλέγουμε το iwaterfood:

  • Εξειδικευμένη εμπειρία
  • Ειδικευμένο προσωπικό
  • Διαπίστευση από τον ΕΣΥΔ στο νέο ISO11731:2017 http://www.esyd.gr/portal/p/esyd/el/showOrgInfo.jsp?id=28710
  • Πλήρης υγειονομική και επιστημονική επίβλεψη
  • Δυνατότητα σύνταξης εκτίμησης κινδύνου
  • Κατευθυντήριες οδηγίες για τα μέτρα ελέγχου